Sa Cuca de Sa Mola

Comments: No comments

La Bèstia de Foc sollerica es va crear l’any 2011 en commemoració del XV aniversari dels Esclatabutzes. L’espectacle de presentació va ser  “Sa Llegenda de Sa Mola”  i va ser tot un èxit.

Sa Cuca de Sa Mola va ser ideada per els Esclatabutzes i la remodelació i creació va ser de Manuel Alba, escultor.

Sa Cuca de Sa Mola

Sa Cuca de Sa Mola va néixer a partir de la rondalla sollerica del mateix nom, i per a l’espectacle “Sa Llegenda de Sa Mola”, es va fer una adaptació:

Sa Mola és un puig planer de Sóller, que el trobau a man dreta anant an es port.
Fa un covitxol a un costat, i d’allà dins conten que altre temps sortia una cuca, tan feresta, que s’empassolava tothom que poria aplegar.
Si no trobava gent, s’abordava an es penyals, i allà l’hauríeu vista, rac-a-rac rac-a-rac, i vénga talabant i altre tabalant.
Sant Jordi aleshores anava pel món; se tem d’aquest bordell i diu:
– Aquest animal també ho fa massa lleig! Me n’hi vaig, i o jo la mat a ella o ella me mata a mi.
Se n’hi va tot xarpat. Sa cuca l’afina d’enfora, i li surt a l’enquantre, feta un dimoni. Sant Jordi, lluny de recular, s’hi tira damunt, i ja estan embotonats.
Sa cuca aviat fonc benes i Sant Jordi, tot cantant victòria, va desaparèixer, i no l’han vist pus devers Sóller.
Conta la llegenda que passats cents i cents d’anys, un dia de llamps i trons, una guarda de dimonis pasturaven prop de Sa Mola i es remolcaren dins un bassiot ple de fang. Amb això un llamp pegà a un penyal prop d’on eren els dimonis i l’esllevissada gairebé els matà.
I tots enfangats s’aixecaren i contemplaren com havia quedat descoberta una cova molt fosca, i amb això des del fons sortí una flamarada que els va atreure a entrar-hi.
Diu la llegenda que allà dins es produí un pacte.

Més info: Diagrama Sa Cuca de Sa Mola

Més fotografies de: Sa Cuca de Sa Mola

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.